ЕРГО » Книги »

Различната българска литература

Корица на Различната българска литература, антология

Добре дошли в света на „Различната българска литература“, посветена на Петя Дубарова (1962-1979). Можете да изтеглите безплатно сборника с ученически есета и доклади, повечето от които са представени на седмото и осмото издание на Националния форум на УчИ-БАН. На фокус са: Петя Дубарова, Георги Марков, Павел Вежинов, както и Рик Риърдън, Чарли Чаплин и американският филм „Чудо“.

Български фантаст оформи книгата ни електронно – Петър Тушков; преводач от унгарски я издаде – Мартин Христов; преподавател по американска и английска литература и преводач от румънски ни консултира за текстовете – доц. д-р Христо Боев; рецензентите ни са от Института по литература на БАН. Не искам да кажа, че аз, като преподавател по литература и български писател, ръководя всичко, това не е уместно предвид експертизата на „отбора“ (ми). По-скоро разчитам едновременно на целостта/разпада на „големия разказ“ (почти по Ж.-Ф. Лиотар) и добросъвестно давам думата на всички, като в истинска демокрация, където плурализмът и свободата са водещи.

Така е в хуманитаристиката.

Авторите и художниците са от ЕГ „Гео Милев“ – Добрич.

Дияна Боева

 

Участници

Авторите: Иван Друмев, Симона Колева, Мария Боева, Гергана Василева, Йоанна Ненкова, Адриана Иванова, Яна Костадинова, Дияна Боева.

На фокус: Петя Дубарова, Георги Марков, Павел Вежинов, Рик Риърдън.

Художниците: Ивета Стоянова, Ивона Иванова, Мария Неделчева, Християна Петрова, Калина Забунова, Йоана Атанасова, Елиф Гюлер, Никол Димитрова – с ръководител Рени Игнатова.

Разговор в две части с Димитър Кенаров, Димитър Бочев и Любен Марков.

В края на книгата ще откриете четири галерии с богат снимков и изобразителен материал: Арт, Литературно четене 2021, Литературно четене 2022, Грамоти.

 

Съдържание

Предговор: Различната българска литература

Чудото да сме заедно

Граматика на фантазията в поезията на Петя Дубарова

„Задочни репортажи за България“ от Георги Марков: чувство за непоносимост към колективния фалш

Творчеството на Георги Марков: от соцреализма до „Репортажите“

Митология и контекст в повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов и романите на Рик Риърдън

Конспектът по литература в гимназиална степен: между идеологията, провокацията и скандала

 

Електронни формати

EPUB, AZW3, PDF

Повече за Дияна Боева

Снимка на Дияна Боева

Дияна Иванова Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза.

Издателство Ерго