Издателство Ерго - Начало
Новини Автори Книги Lego Ergo Sum Събития Контакти

ЕРГО » Книги

» Промоция
Корица на Трагедии, от Еврипид

Най-ранната творба, достигнала до нас, е „Алкестида“ – вълнуващ разказ за саможертвата на предана съпруга. „Медея“ е сред прочутите произведения на Еврипид; тя е част от митологичния цикъл за пътуването на Аргонавтите, но авторът внася нови събития в мита, правейки от Медея детеубийца. „Андромаха“ е част от Троянския митологичен цикъл, посветена на съдбата на вдовицата на Хектор в плен в Елада. „Ион“ е трогателната история на син на бог Аполон от смъртна жена, подхвърлен от майка си и после повторно намерен от нея.

„Вакханки“ – разказ от Тиванския митологичен цикъл за въдворяването на култа на бог Дионис в родната му Тива, и „Ифигения в Авлида“ – пиеса за заминаването на ахейците към Троя и за жертвата на дъщерята на Агамемнон Ифигения, за да може походът да се осъществи, са двете последни пиеси на Еврипид, писани при двора на македонския цар Архелай, където трагическият поет прекарва последните години от живота си.

С подкрепата на Програма „Култура“ (2007-2013) на Европейския съюз

Повече за Еврипид

Снимка на Еврипид

Роден във века на Перикъл, в разцвета на класическа Атина, Еврипид е свидетел и на нейния упадък по време на Пелопонеската война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Полезни връзки

 

Алма Консулт, преводи и легализация  
Издателство Ерго - Начало

© 2018 - Издателство Ерго ЕООД, Дизайн: e-house.bg.
Wordpress theme by cellthirteen.