Издателство Ерго - Начало
Новини Автори Книги Lego Ergo Sum Събития Контакти

ЕРГО » Поредици » Контрапункти

» Промоция

Умалено изображение на Краят на една епоха, от Владимир Левчев

Краят на една епоха или Мутренската култура и залезът на Запада

Владимир Левчев

Идеята да се съберат в книга есетата на Владимир Левчев е удачна и заслужава адмирации – когато текстове, писани по различни поводи, се обединят в книжно тяло, се вижда целостта, единната линия на мисленето и последователността в идеите, изказвани в съответните текстове. „Краят на една епоха или Мутренската култура и залезът на Запада“ във всички случаи ще допринесе за ситуирането . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Сунитските елементи при зейдитската школа в Йемен, от Якуб Юсеф ал-Атики

Сунитските елементи при зейдитската школа в Йемен

Якуб Юсеф ал-Атики

Ислямският шериат е широко разпространен. Той предоставя решения за всички проблеми, с които се сблъсква човекът – във всички области от живота. Има обаче и отделни казуси, по които мнението на специалистите по ислямска юриспруденция се различава. Може би истината се крие в проучването му. В настоящата книга ще се опитам чрез академично-исторически подход да изследвам школата на зейдитите в . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Продължаваме напред, от Владислав Христов

Продължаваме напред

Владислав Христов

Убийствена ирония, сарказъм и нескрита тъга по изгубената духовност – това е! Кратките публицистични текстове, памфлетите и жлъчните фейлетони, събрани в този сборник, показват пределно ясно неотстъпчивата позиция на автора към онези неща от днешния ни живот, които вече сме на път дори да престанем да забелязваме. Поет по призвание и с очи на фотограф, Владислав Христов е пределно ясен . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Съдбата на кюрдския народ през ХХ век, от Якуб Юсеф ал-Атики

Съдбата на кюрдския народ през ХХ век

Якуб Юсеф ал-Атики

Въпреки че не впечатлява с обем, а напротив, избягва многословието, настоящата книга анализира кюрдския проблем в цялата му сложност, при това като се отчита неговата специфика в зависимост от местните условия. За целите на труда си авторът е използвал богат изворов материал, чието цитиране бе съкратено при редакцията на книгата, за да не обремени изложението, а и да се дистанцира . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Евдемонии, от Христо Стоев

Евдемонии

Христо Стоев

Тази книга се е родила като фрагменти, но няма фрагментарен характер. Обединена е от общ дух на търсене на смисъл и четири женски имена, вплетени в обща игра. Тя не представлява чиста философия, нито литература par excellence, но търси общото им пространство, доколкото цени пълнокръвното единство на послание и стил. Всички теми в нея опират в крайна сметка до спецификата . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Моята Америка, от Златко Ангелов

Моята Америка

Златко Ангелов

„Америка е страна–символ на много неща. А символите са или идеализирани, или стъпкани. От появата на „Едноетажна Америка“ на Илф и Петров до наши дни чужденците са се опитвали да я опишат. Но вместо това са засилвали нейната символичност. За американците обаче тя е дом. Такъв стана и за мен. И аз се опитах да я покажа такава, каквато е . . .

Към цялата статия
Умалено изображение на Докосване, от Иван Б. Иванов

Докосване

Иван Б. Иванов

В книгата „Докосване“ са събрани спомени за големи български художници, с които авторът е общувал. Те носят неповторимата атмосфера на едно време, което вече го няма. Разказите са написани по истински случки, пътеписите носят колорита на местата, където е бил художникът, пречупени през неговия поглед.

Към цялата статия
Умалено изображение на Платон, прасето и последният буржоа, от Стоян Гяуров

Платон, прасето и последният буржоа

Стоян Гяуров

В „Платон, прасето и последният буржоа“ е събран цветът от дългогодишната работа на Стоян Гяуров като журналист в „Дойче Веле“ в предаването „Апострофи“.

Към цялата статия
Умалено изображение на Против Сент Бьов и други есета, от Марсел Пруст

Против Сент Бьов и други есета

Марсел Пруст

Есе, етюд или роман, Против Сент Бьов е първообразът на По следите на изгубеното време, обединяващ фикционални и критически фрагменти.

Към цялата статия
Умалено изображение на Политика, морал, демокрация, от Ищван Бибо

Политика, морал, демокрация

Ищван Бибо

Проблематиката, която Ищван Бибо засяга в обнародваните студии, е мащабна и включва такива теми като съдбата на евреите в Унгария, причините и предпоставките за победата на Хитлер и на националсоциализма в Германия и спецификите в процеса на възникване на нациите в Средна и Източна Европа. Наред с това са поместени и негови декларации от последните дни и часове на революционното . . .

Към цялата статия


Полезни връзки

 

Алма Консулт, преводи и легализация  
Издателство Ерго - Начало

© 2018 - Издателство Ерго ЕООД, Дизайн: e-house.bg.
Wordpress theme by cellthirteen.